Znam da nekima može ovo zvučati kao znanstvena fantastika ali znanost podržava i dokazuje sve ovo što sam ja spoznala iskustveno kroz praksu.

Koja je veza između uma, tijela i emocija? Naše tijelo pamti sjećanja iz 2 vrste memorije: eksplicitne i implicitne memorije. Eksplicitna memorija uključuje svjesno obnavljanje prošlosti, sjećanje činjenica i događaja iz našeg života. S druge strane, implicitna memorija nalazi se u tijelu kao dio podsvijesti. Možemo reći da je se ne možemo sjetiti ali niti zaboraviti. Implicitna memorija nastaje u formativnom periodu. U tom periodu ranog razvoja, razvijali su se nagoni, osjećaji i iskustva koja nisu bila dobrodošla, koje okolina nije prihvatila i koje smo potisnuli u našu implicitnu memoriju. Svaka stanica u tijelu odgovara našim mislima ili riječima. Određen kontinuirani način razmišljanja rezultira određenim ponašanjem, pokretom, držanjem tijela ali i bolestima. Neke traume/povrede bile su nam u tom trenutku previše za nositi se sa njima i/ili nismo znali kako. Htjeli smo ih zaboraviti jer se na njih vežu emocije koje nam nisu ugodne. Svaka emocija budi energiju. Kako bismo se „riješili“ te povrede skloni smo potiskivanju emocije u tijelo. Upravo iz tog razloga, ta bolest/bol ili povreda nije rezultat zadnjih 10 dana ili sat vremena već često dugotrajno (višegodišnje) okamenjivanje emocije. Fizika potvrđuje da svaka energija ima svoji pripadajući tjelesni oblik koji se stvara u našem tijelu ovisno na kojim su energetskim nivoima te emocije. Ako potisnemo tu emociju u našem tijelu nastaju blokade pa energija ne protječe fluidno. Nakon dugog nagomilavanja stresova strada upravo najslabija karika, ona koja je najviše povrijeđena.

Tijelo nam uvijek govori i šalje poruke. Zahvaljujući užurbanom tempu života naučili smo ga ignorirati umjesto saslušati! Potrebno nam je osvijestiti misao i emociju koja ju prati, priznati si kako bismo znali s čime se suočavamo i što mora proći kroz naše tijelo. Kad su emocije u grču, tijelo je u grču. Zanemarivanjem prvih znakova (nelagode, napetosti) tijelo će nam pokušati što jasnije dati do znanja da nešto moramo promijeniti kako bismo ga održali zdravim. Ignoriranjem poruke tijela može nam samo biti gore, no ako ga poslušamo i učinimo nešto za sebe vrlo brzo može doći do trenutnog olakšanja, ovisi koliko smo brzo reagirali.

Svaka bol, povreda imaju svoju psihosomatsku pozadinu, ako se otvorimo da čujemo poruku vlastitog tijela -ono će nam reći što moramo popraviti. Ako ga čujete, a ne znate sami kako krenuti ili vam nedostaje motivacija, obratite se nekome da vas provede kroz vježbe koje će vam služiti i koje će podržati vaše tijelo. Uvijek je korisno istražiti prošlost malo bolje, pogledati koja nas uvjerenja vode kroz život. Nekome ona mogu prouzročiti bol, a ne bi trebala boljeti. Uvjerenja koja nam ne služe trebamo odbaciti i pronaći uvjerenja koja nam služe. Često sam se susretala sa odgovorom „ali ovo je čista mehanička ozljeda“. Ne kažem da nije, međutim postavljam si pitanje zašto baš ta ozljeda? Nekome ne pukne, netko se ne ozljedi…

Ovim mislima se možemo pozabaviti ukoliko imate neku od navedenih problematika: Kada imamo reakciju ili nekakvu bol na desnoj strani tijela onda je to reakcija na naš odnos sa vanjskim svijetom i muškom energijom. Lijeva strana tijela je ženska energija i naš odnos sa unutarnjim svijetom. Kada je riječ o prednjoj strana tijela (npr. neki organ ili bol) reakcija je našeg tijela na budućnost. Stražnja strana tijela reakcija na prošlost. Vratni problemi su sukobi između glave i srca. Ramena predstavljaju preopterećenost, preveliku odgovornost ili osjećamo da smo dužni nešto napraviti umjesto da se zabavimo. Bolna kralježnica predstavlja nedostatak potpore u životu. Noge predstavljaju nedostatak samopouzdanja, kada nemamo stabilnost i najčešće ih vezujemo uz odnos sa majkom. Kada imamo probleme sa šakama i/ili prstima najčešće smo preopterećeni detaljima u životu, nemamo kontrolu i zbunjeni smo osjećajima. Kad je riječ o koljenima -problemi sa kretanjem naprijed, izborom smjera, možda odbijamo promjene…
Ovo su neke smjernice koje vam mogu poslužiti pri otkrivanju potencijalnih blokada, a više o mojoj priči čitajte u idućem postu. Možda vam moja priča pomogne da si postavite dobra pitanja i istražite svoju problematiku malo dublje.

S ljubavlju,

Tjaša