Razvojna školica ©

Budući radim kao trenerica gimnastike već 5 godina i obožavam provoditi vrijeme sa klincima, redovito susrećem djecu koja imaju neispravne motoričke obrasce i manjak motoričke sposobnosti u odnosu na svoju dob. Također, sve više djece zbog neodgovarajućeg odnosa sa ekranom imaju poteškoća sa fokusiranjem na zadatak. No, ovaj program nije osmišljen samo za djecu koja imaju razvojni izazov već i za djecu koja žele prevenirati isti, te za sve one koji žele biti uključeni u program kako bi naučili djecu na fokusiranu igru, disciplinu te stvorili zdravu naviku bavljenja tjelesnom aktivnosti već od najranije dobi.

Opis programa:

1. Razvojna školica za djecu 3-5 godina

2. Razvojna školica za djecu 5-7 godina

Najprimjereniji period za svladavanje i usavršavanje temeljnih motoričkih znanja (TMZ) smatra se dob od 2-6 godina. Razvoj ovih motoričkih znanja možemo usporediti sa učenjem slova abecede. Upravo su ova znanja ona koja su potrebna djeci kako bi stvorili bazu/temelj za daljnju nadogradnju kroz bilo koji željeni sport u budućnosti.

Osnovna funkcija CNS-a (središnjeg živčanog sustava) je da prima i odgovara na podražaje, ali i kontrolira i koordinira funkcije organizma. Bilo koje oštećenje može dovesti do problema u motoričkom razvoju. Stoga je od velike važnosti pružiti djetetu odgovarajuće podražaje kako bi  veze (sinapse) u njihovom mozgu sa vremenom usvojile odgovarajuće obrasce kretanja.

Prema riječima stručnjaka, ako je dijete naučilo svoj materinski jezik do treće godine već je svladalo jedan od najtežih mentalnih izazova te sigurno ima kapacitete i sposobnosti za daljnji napredak i razvoji svojih specifičnih talenata. Kroz ovaj program pomažemo djetetu da dosegne svoje biološke potencijale.

Upravo je ova znanja potrebno uvoditi djeci kroz igru i razne zadatke kako bi njihov mozak koji intenzivno sazrijeva u najranijem razdoblju djetinjstva bio stimuliran kako bi funkcije mogle biti razvijene u punom opsegu.

Kroz interakciju sa mozgom svi dijelovi tijela utječu na funkcionalnost moždanih regija kao i na formiranje veza (sinapsi) između živčanih stanica, o čemu ovisi i razvoj intelektualnih sposobnosti.

Autorski program „Razvojna školica“  je program zabavnih i važnih aktivnosti primjenjiv preventivno kod djece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta ili terapijski ako oni već postoje.

Cilj programa je razvijati djetetove potencijale pravilnim kinezioloških aktivnosti kroz koje radimo na povećanju snage mišića, poticanjem pravilnih kretnih obrazaca, poboljšanje koordinacije pokreta, razvoj kreativnosti čime doprinosimo djetetovom samopouzdanju. Poticanjem ovih aktivnosti pospješujemo razvoj sinapsi što je ključ ka usmjerenom motoričkom razvoju.

Teme programa:

Naziv teme Vrste aktivnosti
1. tjedan TMZ za svladavanje prostora Valjanje, puzanje, hodanje i trčanje
2. tjedan TMZ za  svladavanje prepreka Poskoci, naskoci, saskoci, preskoci, penjanja i provlačenja
3. tjedan TMZ za svladavanje otpora Aktivni načini: naguravanja i navlačenja
Pasivni načini: dizanja, nošenja i guranja
4. tjedan TMZ za manipuliranje predmetima Vođenje, dodavanje, hvatanje, gađanje i žongliranje
5. tjedan Kreativni i sretni Fina motorika, kreativnost i čitanje priče

 

  1. TMZ za svladavanje prostora

-ovoj skupini pripadaju aktivnosti koje podržavaju biološki temeljni senzomotorički razvoj djeteta od 0 do 2 godine. A to su: valjanje, puzanje, hodanje, trčanje. Ovo su obrasci koje je svako dijete, ukoliko je urednog senzomotoričkog razvoja prošlo i ovo predstavlja temelj za lakše savladavanje ostalih obrazaca.

-kroz razne igre razvijamo dinamičku akomodaciju oka, vježbe rotacije, vježbe za ravnotežu koje su nam jako važne jer u ovoj regiji mozga sadrži najviše sinapsi i dominantna je u prvom dijelu razvoja.

  1. TMZ za svladavanje prepreka

-ovoj skupini pripadaju različite aktivnosti i tehnike koje uključuju: poskoke, naskoke, saskoke, preskoke, penjanja, provlačenja. Usvajanje adekvatne tehnike ovih vježbi kroz igru omogućava bolje bio-mehaničko opterećenje na lokomotorni sustav djeteta što će mu u konačnici pomoći prevenirati bolna stanja ili moguće ozljede kasnije kroz odrastanje.

-ovdje koristimo gimnastičke principe koji su djeci zabavni i izazovni istovremeno. Gimnastika kao sport ima pregršt zabavnih elemenata koje možemo izvoditi na razne načine.

  1. TMZ za svladavanje otpora

-ovoj skupini pripadaju aktivnosti koje podrazumijevaju aktivno i pasivno savladavanje otpora. Aktivni načini: naguravanja i navlačenja, a pasivne načine čine: dizanja, nošenja, guranja.

 -ovdje koristimo principe koji podržavaju djetetovu biologiju. Sva djeca znaju ove aktivnosti izvoditi pravilno iako ih nismo tome učili. Tijekom faze rasta i razvoja često gube tu sposobnost ukoliko ju ne prakticiraju. U ovom dijelu nastavljamo podržavati pravilne načine izvođenja ovih zadataka kroz igru i razne zabavne predmete različitih oblika i opterećenja prikladnu za djetetovu dob.

  1. TMZ za manipuliranje predmetima

-ovoj skupini pripadaju aktivnosti koje podrazumijevaju igre sa loptom, a to su: vođenje, dodavanje, hvatanje, gađanje i žongliranje.

-ovaj dio programa nazivamo i „cirkus“ jer djeca uživaju u ovim igrama dok istovremeno poboljšavaju razvoj i čvrstoću hvata.  Kroz ovaj dio programa mijenjaju se lopte sa kojima se djeca igraju.

Jeste li znali da djeca koja su u ranoj fazi razvoja dobila specijaliziranu loptu kad su učila hodati imaju bolji osjećaj sigurnosti i osjećala se samostalnijom?

  1. Kreativni i sretni

-u ovom dijelu programa radimo na vježbama fine motorike. Potičemo maštu i kreativnost koristeći aktivnosti koje podržavaju njihovu razvojnu dob

-također koristimo glazbu i ritam kako bi se kretali slobodno u vlastitom tijelu i čitamo priču koja skriva poruke mudrosti i kako bi se osjećali sigurniji i mirniji.

VIŠE INFORMACIJA:

-program se sastoji od 5 tjedana koje pratimo po temama. Svaki tjedan se družimo 3 puta u trajanju od 45 minuta bez obzira na dob djeteta.

-maksimalni broj polaznika je 6.

-15 x 45 minuta (ponedjeljak, srijeda i petak): za djecu 5-7 godina 16:15 do 17:00 sati, a za djecu 3-5 godina u 17:15 do 18:00 sati.

-cijena 5-tjednog programa iznosi 132 eura (990 kuna), a prijave primamo na info@tao-vita.com. Molimo vas da u naslov navedete ime programa + godine djeteta: „Razvojna školica“ te unutar 24 sata se povratno javljamo sa ostalim detaljima.