ŠTO JE DIJASTAZA?

U trudnoći se maternica iz mjeseca u mjesec širi da bi osigurala nesmetan razvoj ploda. Širenjem trbuha dolazi do razdvajanja prednjih mišića trbuha. U sredini trbuha po uzdužnoj liniji kroz pupak prolazi linea alba. Linea alba je vezivno tkivo koje povezuje lijevu i desnu stranu prednjeg trbušnog mišića i proteže se od prsne kosti do pubične kosti.

Dijastaza je stanje gdje se događa razdvajanje mišića trbuha po uzdužnoj liniji vezivnog tkiva. Ona je pokazatelj da je došlo do neravnoteže između dijafragme, dubokih trbušnih mišića, dubokih leđnih mišića i mišića zdjeličnog dna. Ona ostaje prisutna kod čak 30% trudnica nakon prve godine od poroda.

Najčešće ju možemo osjetiti oko pupka ali može se nalaziti i niže od pupka, bliže pubičnoj kosti ili bliže prsnoj kosti. Osim što nam estetski smeta može utjecati na:

 • bol u leđima
 • bol u trbuhu
 • osjećaj slabosti mišića trupa
 • curenja mokraće
 • spuštanje organa i dr.

Korisno je rehabilitirati dijastazu prije ponovne trudnoće kako ne bi povećali rizik za carskim rezom koji je moguć radi  potencijalnog rotiranja maternice uslijed loše stabilizacije trupa.

KAKO DA ZNAM IMAM LI DIJASTAZU? U nastavku pročitajte kako izvesti test za dijastazu koji možete napraviti kod kuće.

 • Lezite na leđa s nogama savijenim u kukovima i koljenima, te stopalima postavljenim na podlogu (krevet)
 • Postavite kažiprst i srednji prst jedne ruke na sredinu trbuha iznad pupka
 • Odignite glavu od podloge kao da želite bradom dotaknuti prsa kako bi se aktivirali trbušni mišići
 • U tom položaju lagano pritisnite kažiprstom i srednjim prstom u rascjep između trbušnih mišića i opipajte od prsne kosti do pubične kosti
 • Ukoliko je rascjep širine dva prsta ili više – tada se može reći da imate dijastazu

Važno je znati kada i sa kojim vježbama možemo započeti nakon poroda. Trebate njegovati svoje tijelo koje je u posljednjih devet mjeseci prošlo nevjerojatnu transformaciju i dati mu vremena da se potpuno oporavi prije nego ga ponovno naprežete. Uzmite u obzir koliko se promjene dogodilo u devet mjeseci, vjerojatno će otprilike toliko trebati i da se vratite u svoj stari režim.

Najvažnije je da ne pretjerujete s vježbama i da krećete vrlo lagano i oprezno. Osluškujte svoje tijelo i reagirajte na svaki osjećaj nelagode.

Također, stručnjaci ne preporučaju redukcijski jelovnici posebice u fazi dojenja radi mogućnosti razvoja post porođajne depresije.

Prvih šest tjedana nakon poroda tijelo još izbacuje tkivo, nakupljenu vodu i krv i tada je potrebno odmaranje. Ako dojite, taj period će biti nešto kraći jer upravo dojenje potiče na stezanje maternice i time se ona brže vraća u formu. Ako ste se redovito bavile tjelovježbom prije i tokom trudnoće puno prije ćete biti spremne započeti s vježbanjem nakon poroda. Ako se niste bavile tjelovježbom prije, ne forsirajte svoje tijelo.

U našem online programu vježbanjaPOSTPARTUM REHAB” dobit ćete podršku korak po korak, osvještavajući tijelo kako biste prevenirali bol, riješili disfunkciju i bili sigurni da ste nakon proda napravili najbolje za vaše tijelo.

U program je uključeno:

 • 1x tjedno uživo grupni Zoom poziv gdje odgovaramo na vaša pitanja. Po svakoj članici programa predviđeno je 10 minuta, a najveći broj mogućih sudionica je 12.
 • Ukoliko propustite Zoom poziv moći ćete ga naknadno pogledati tijekom trajanja programa onda kada vama najviše odgovara.
 • Nakon svakog Zoom poziva dobit ćete u PDF-u pitanja i odgovore sa Zooma.
 • Svaki tjedan dobivate jedan video koji je potrebno odraditi najmanje 3 puta tjedno, a optimalno 5 puta tjedno (za bolje rezultate).
 • 2 bonus treninga za mobilnost sa naglaskom na kukove i prsnu koš.

Ako te zanima ovaj program ili imaš pitanja možeš se poslati poruku na email info@tao-vita.com ili na broj mobitela 0957921922.