VAŠA NAJČEŠĆA PITANJA VEZANA UZ POSTPARTUM KOJE DOBIVAM U INBOX?

1. “KADA MOGU POČETI SA VJEŽBANJEM NAKON PORODA?”

Sa ciljanim rehabilitacijskim vježbanjem možeš početi čim ginekolog odobri početak provođenja fizičke aktivnosti. To je najčešće nakon prirodnog porođaja nekih 4-6 tjedana dok je kod carskog reza 6-8 tjedana ovisno o tvom stanju i osjećaju. Ginekolog ima uvid u stanje tvoje maternice i treba odobriti vježbanje, a ti najbolje znaš kako se osjećaš i jesi li spremna. Sa vježbama disanja i osvještavanjem posture možeš započeti po izlasku iz bolnice ako se osjećaš dobro.

2. “KADA SU VIDLJIVI PRVI REZULTATI?”

Prvi rezultati su individualni od osobe do osobe i ovise o puno stvari. Ako pristupite pravilno, slušate smjernice koje dobivate u programu i aktivno sudjelujete u procesu rehabilitacije prve rezultate možeš vidjeti između 15 – 30 dana. Svako tijelo je drugačije i ima svoj proces. Ne natječeš se ni sa kim. Kreni polako i prati svoj napredak iz vježbanja u vježbanje osluškujući svoje tijelo.

Zapamti, male pobjede svaki dan čine razliku. Veseli se svaki puta kad se sjetiš poravnati tijelo, pronađeš centar težišta i/ili primijeniš neki savjet.

3. “KAKO ORANIZIRATI VRIJEME I OSTATI DOSLJEDNA?”

Trajanje jedne terapije oduzet će ti od 30 do 45 minuta dnevno. Minimalno 3 puta tjedno, idealno 5 puta tjedno. Složi si raspored da imaš maksimalno 2 dana pauze između vježbanja. Ako ne stigneš odraditi 45 minuta, odradi 10 jer bolje i malo nego uopće ne odraditi vježbe. U ovom procesu upoznaješ sebe, svoje tijelo i usvajaš male navike za bolje sutra. Pronađi svoje zašto i imaj ga na umu za dane kada ti se baš i neda. Neka te tvoje zašto inspirira da nastaviš ustrajati u procesu do potpunog oporavka.

Upravo sam zato osmislila Mentorski program, da vas “natjera” sudjelovati. U ovom programu nikada nisi sama, postoji Facebook grupa podrške, tjedni Zoom pozivi za inspiraciju i konzultacije kao i lekcije koje će vas motivirati da nastavite.

4. “KAKO SMANJITI NADUTOST?”

Neki faktori koji najčešće izazivaju nadutost su: određene namirnice, manjak hidratacije, prebrzo jedenje i stres. Potrebno je naučiti pravilno disati i sporije žvakati hranu. Kad imaš dijastazu nadutost je više vidljiva zbog slabe podrške trbušnog zida koji je slab jer mišići ne vrše svoju funkciju pa se više primjećuje. Savjet je da osvještavaš svoje držanje i dovodiš tijelo u pravilno poravnanje što ćešće.

U Mentorskom programu na online platformi imamo gošće predavače koje će vam dati detaljnije smjernice vezano uz ovu problematiku.

5. “SMIJEM LI NOSITI STEZNIK NAKON PORODA?”

U rijetkim slučajevima ću sugerirati nošenje steznika. Kada nosimo steznik mišići se slabije aktiviraju budući steznik preuzme tu funkciju na sebe. Cilj je što prije osloboditi se steznika i upregnuti mišiće da rade svoj posao. Samo ako je riječ o velikoj dijastazi (4 prsta i više) i ako znate da vas čekaju teže aktivnosti koje  tijelo i mišići ne mogu podnijeti u tom trenutku stavite steznik na tih nekoliko sati da sačuvate sebe. U mirovanju ga obavezno skinuti i vježbati bez steznika kako bi mišići mogli raditi aktivno, a vi lakše pratile promijene.

 

Ako imate dijastazu rektusa ili samo želite vježbati uz stručnu podršku, u našem ONLINE Mentorskom programu “POSTPARTUM REHAB” dobit ćete podršku na svakom koraku osvještavajući tijelo kako biste prevenirali bol, riješili disfunkciju i bili sigurni da ste nakon proda napravili najbolje za vaše tijelo.

Mentorski program „POSTPARTUM REHAB“ pomaže ženama nakon poroda u rehabilitaciji dijastaze, boli u leđima, napetosti u ramenima i vratu radi nošenja bebe, prolapsa maternice, inkontinencije, slabih ili napetih mišića zdjeličnog dna da vrate povjerenje u vlastito tijelo, popravile držanje te dobile samopouzdanje i osjećaj čvrstoće trbušnih mišića.

U program je uključeno:

  • 1x tjedno dobijete jedan video koji je potrebno odraditi najmanje 3 puta tjedno, a optimalno 5 puta tjedno (za bolje rezultate).
  • 1x tjedno uživo grupni Zoom poziv gdje odgovaramo na vaša pitanja. Po svakoj članici programa predviđeno je 10 minuta, a najveći broj mogućih sudionica je 12. Ako propustite Zoom poziv moći ćete ga naknadno pogledati tijekom trajanja programa onda kada vama najviše odgovara.
  • Nakon svakog Zoom poziva dobit ćete u PDF-u pitanja i odgovore sa Zooma.
  • 2 bonus treninga za mobilnost s naglaskom na kukove i prsnu koš.

Ako te zanima ovaj program ili imaš pitanja možeš se poslati poruku na email info@tao-vita.com ili na broj mobitela 0957921922.