Vježbe nakon poroda

NEDOSTAJE VAM INSPIRACIJE DA SE POKRENETE? NE ZNATE KAKO KRENUTI? KOJI MINDSET DONOSI NAJVIŠE BLAGODATI?

Često čujem klijentice kako imaju nedostatak samopouzdanja zato što njihovo tijelo nakon poroda izgleda poprilično drugačije od onoga prije nego su ostale trudne. Prvo trebate shvatiti da je vaše tijelo prošlo proces od 9 mjeseci promjene (psihofizički i fiziološki) i da je donijelo na svijet prekrasno biće -vaše dijete ili nekoliko njih 😊

I čestitam vam na tome!

Sada je vrijeme, ako još niste, da naučite biti u svom ženskom principu -nježne prema sebi. Neka vam dijete bude učitelj u tome. Vašim primjerom postavljate uzor svome djetetu. Ne zaboravite, i vi ste nekad bile upravo to dijete. I kao što ste strpljivi s vašim djetetom u procesu rasta i razvoja -budite strpljive i prema sebi. Neka vas inspirira činjenica kako ćete, vodeći brigu o svom tijelu, moći biti vitalna fit mama koja će radosno pratiti svoje dijete dok trči i istražuje svijet oko sebe.

Ako si postavljaš pitanje:

Kako da započnem vježbati?

Kako usvojiti odgovarajući mindset? Kako da budem disciplinirana?

Tjelovježba ili redovito kretanje presudni su u stvaranju zdravlja. Naša su tijela stvorena da se kreću, rastežu i trče. Vrijeme posvećeno tjelovježbi neka bude dio obaveze prema vama samima. To je dio vaše fizičke i mentalne higijene.

Ako čekamo da se pobrinemo o sebi tek kada sve ostalo bude gotovo, nikada nećemo imati vremena za vježbanje. Ako ne stvorimo vrijeme za vježbu, nikada ga nećemo imati.

Nije istina da bez MUKE nema nauke. Trebamo biti aktivne da bismo razvile svoje intelektualne, emocionalne i duhovne sposobnosti. Skloni smo razmišljati o tjelovježbi u smislu mršavljenja, skidanja sala. Ali vježbati treba da se tijelo prisjeti svoje prošlosti i kako biste vratile povjerenje u njega da bi vam spretnije služilo u budućnosti.

U našoj su kulturi gubitak mišićne mase i povećanje masnih naslaga možda normalne pojave ali to nisu nužno prirodna stanja i ne moramo ih očekivati. Ona su uzrokovana neaktivnošću i popraćena mentalnim sklopom koji očekuje da time što smo stariji to smo i slabiji te uvjerenje da nakon poroda jednostavno prihvatimo da se osjećamo loše u tijelu i da to tako mora biti.

Ako ste stalno umorni moguće je da je to zbog toga što se ne krećete dovoljno. Više od svega je važno da su tjelovježba i kretanje zabava i ugoda. U nekim slučajevima potrebno je odraditi rehabilitacijski proces. Svakako prije intenzivnije tjelovježbe, provjerite da nemate dijastazu rektusa (pročitaj više na blogu https://tao-vita.com/2022/05/09/sto-je-dijastaza-kako-ju-testirati/).

Vježbe nakon poroda

5 SAVJETA ZA KVALITETAN POČETAK VJEŽBANJA

1) Pronađite nešto što vas inspirira. Vraćajte se inspiraciji i svom razlogu ZAŠTO ste to odlučili raditi? Imajte ga na umu svaki puta kada osjetite vlastitu inertnost.

2) Svako tijelo ima svoj prirodni oblik, ako se bavimo prirodnim oblicima kretanja i kontinuirano ih provodimo tijelo će doći u ono stanje i oblik u kojem treba biti, ako mu ne dajemo to kretnje onda neće biti. Kako doći do prirodnog oblika? Odaberite neki program tjelovježbe, valja pronaći nešto što nas veseli i stavlja nam osmijeh na lice, nešto što nas inspirira da bismo se kretali i nešto što će nam omogućiti da budemo i ostanemo kontinuirani da bismo prošli kroz izazove koji su pred nama.

3) Obećajte si da ćete se kretati i biti kontinuirani. 3x tjedno 20-ak, 30-ak minuta. Spoj tjelovježbe i adekvatne prehrane idealna je kombinacija za skidanje viška kilograma i jačanje energije. Obvežite se da ćete mjesec dana provoditi isti program. Ako propustite vježbe obećajte si da ćete ih odraditi kada budete mogli. Ključ je u konzistentnosti.

KAKO BITI KONZISTENTAN?

Moj psiholog, Igor Kuhar, sročio je to ovako: „Raditi dovoljno male korake kontinuirano kako bi ih postepeno, u svojim mogućnostima povećavali. Nužno je poštivati vlastite granice. Početni korak u slaganju je kontinuitet, s malim povećanjem i proširivanjem vlastitih granica. Ustrajati i biti u tome, kada možemo održavati kontinuitet bez obzira na vanjske okolnosti, postupno proširujemo granice. Pratimo što je potrebno našem tijelu i u kojim granicama. Često izgorimo u želji, pređemo granicu pa stanemo.

Jedno je gdje mi postavimo želju, ona nam automatski potvrđuje uvjerenje da to nemamo. Kada postavimo kontinuitet i odluku da ćemo ga održavati, mi smo energetski u drugoj poziciji, nalazimo se u mindsetu da možemo, tijelo se direktno drugačije poslaguje. Potrebno je prebaciti se u sustav gdje svakodnevno možemo održavati stanje: ja mogu, bez obzira o kojem kontinuitetu je riječ. Stvaranje povjerenja i odnosa s vlastitim tijelom. Jesmo li spremni ponovno pristupiti tijelu s ljubavlju i nježnošću, pratiti i promatrati vlastite granice? Pokret nam je potreban.“

4) Udišite na nos! Neka i udah i izdah budu kroz nos. Disanje na nos stavlja tijelo u parasimpatički način rada što znači da djeluje kao antistresna tehnika.

5) Ako dugo niste ništa trenirale, ne obmanjujte se da ćete svaki dan trčati npr. 5 km ili hodati 15 000 koraka kako biste brzo došli u formu. Umjesto toga, budite redovni u tjednu tako da šaljete poruku tijelu da vodite računa o njemu i da ga nećete tjerati do iznemoglosti. Vaše će tijelo shvatiti da je vježbanje ugoda!

Uživajte! Tjelovježba otpušta prirodne supstance ENDORFINE, a sličan je morfiju i drugim opijatima te zbog toga stvara osjećaj ugode. 😊

Ako imate dijastazu rektusa ili samo želite vježbati uz stručnu podršku, u našem online mentorskom programu vježbanja “POSTPARTUM REHAB” dobit ćete podršku na svakom koraku osvještavajući tijelo kako biste prevenirali bol, riješili disfunkciju i bili sigurni da ste nakon proda napravili najbolje za vaše tijelo.

U program je uključeno:

  •  1x tjedno uživo grupni Zoom poziv gdje odgovaramo na vaša pitanja. Po svakoj članici programa predviđeno je 10 minuta, a najveći broj mogućih sudionica je 12. Ako propustite Zoom poziv moći ćete ga naknadno pogledati tijekom trajanja programa onda kada vama najviše odgovara.
  • Nakon svakog Zoom poziva dobit ćete u PDF-u pitanja i odgovore sa Zooma.
  • Svaki tjedan dobivate jedan video koji je potrebno odraditi najmanje 3 puta tjedno, a optimalno 5 puta tjedno (za bolje rezultate).
  • 2 bonus treninga za mobilnost s naglaskom na kukove i prsnu koš.

Ako te zanima ovaj program ili imaš pitanja možeš se poslati poruku na email info@tao-vita.com ili na broj mobitela 0957921922.