KAKO SPRIJEČITI ŠIRENJE DIJASTAZE?

Radiš vježbe za zatvaranje dijastaze i još uvijek nemaš rezultate? Nastavi čitati…

Ako smo naučili iz prethodnog bloga što izbjegavati kada imamo dijastazu i ako na to dodamo kvalitetan obrazac pokreta onda možemo bolje aktivirati tijelo i sačuvati zdravlje naše dijastaze ali i kralježnice.

Osnovni obrasci pokreta iznimno su bitni u procesu oporavka nakon poroda, naročito ako imate dijastazu. Usvajanjem pravilnog podizanja djeteta ili nekakvog težeg tereta (primjerice kante sa robom za vješati veš) jako je bitno.

Zašto je bitno usvojiti osnovne obrasce?

Koliko puta u danu podigneš dijete sa poda, stolića, kauča? Ili možda ideš slagati veš, usisavati i slično? Koliko puta u danu sjedneš na kauč, stolicu,  na pod pored djeteta? Što kada bi sve te radnje koje ionako radiš radila na način da čuvaš svoju dijastazu, da joj ne štetiš? Bitno je. Ništa se neće dogoditi ako neku radnju napraviš jednom ili dva puta, no, kada se radnja učestalo ponavlja onda može značajno utjecati u oporavku nakon poroda.

Koji su to osnovni obrasci u ovom slučaju?

  1. ČUČANJ

Podižemo IZ ČUČNJA gdje se približimo što više teretu, zadržavamo ravna leđa (rebra iznad zdjelice) i aktiviramo mišić trupa kako ne bi dolazilo do naglog utjecaja tlaka na prednji dio trbušnog zida.

NE PODIŽI sa opuštenim trbuhom, zaključanim koljenima i zaobljenim leđima jer samo još više utječemo na razdvajanje

dijastaze u stranu. Jedno ovakvo podizanje neće napraviti veliku štetu prilikom izvedbe, ali svakodnevno podizanje i spuštanje na ovaj način će itekako imati utjecaja na tvoj rezultat u oporavku..

  1. PRAVILNO USTAJANJE

Način na koji se većina ljudi ustaje i spušta nije u najbolji za nas. Pravilno bi bilo prilikom ustajanja iz položaja na leđima:

  • saviti koljena, zarolati se na bok u jednom komadu (rebra i zdjelica zajedno) bez rotacije u donjem dijelu leđa, osloniti se na podlakticu i gornjom rukom odgurnuti se od poda do sjedećeg položaja. Spuštati se na isti način u suprotnom smjeru.

Na taj način čuvamo svoju kralježnicu, a dijastazi ne radimo dodatnu štetu. Ovaj način čuva zdravlje kralježnice bez obzira na dijastazu.

Ako imate dijastazu rektusa ili samo želite vježbati uz stručnu podršku, u našem  Mentorskom programu “POSTPARTUM REHAB” dobit ćete podršku na svakom koraku osvještavajući tijelo kako biste prevenirali bol, riješili disfunkciju i bili sigurni da ste nakon proda napravili najbolje za vaše tijelo.

U program je uključeno:

  • 1x tjedno dobijete jedan video koji je potrebno odraditi najmanje 3 puta tjedno, a optimalno 5 puta tjedno (za bolje rezultate).
  • 1x tjedno uživo grupni Zoom poziv gdje odgovaramo na vaša pitanja. Po svakoj članici programa predviđeno je 10 minuta, a najveći broj mogućih sudionica je 12. Ako propustite Zoom poziv moći ćete ga naknadno pogledati tijekom trajanja programa onda kada vama najviše odgovara.
  • Nakon svakog Zoom poziva dobit ćete u PDF-u pitanja i odgovore sa Zooma.
  • 2 bonus treninga za mobilnost s naglaskom na kukove i prsnu koš.

Ako te zanima ovaj program ili imaš pitanja možeš se poslati poruku na email info@tao-vita.com ili na broj mobitela 0957921922.