U funkciji našeg živčanog sustava nalaze se programi koji upravljaju držanjem i kretanjem. Upravo se taj dio u našem živčanom sustavu, poznatiji kao motorička kontrola uvelike uspostavlja tijekom prve godine života. Utemeljitelj ove tehnike je prof. Pavel Kolar iz Praške škole manualne terapije koji naglašava neurorazvojne aspekte motoričke kontrole kako bi procijenili i obnovili disfunkcije lokomotornog sustava.

ŠTO JE DNS?

DNS (dinamička neuromuskularna stabilizacija) je specijalna korektivno-rehabilitacijska metoda vježbanja koju je osmislio prof. Pavel Kolar iz Praške škole manualne terapije koja je temeljena na razvoju djeteta tijekom prve godine života. U DNS-u koristimo položaje koje beba usvaja tijekom prve godine života. Temelj DNS-a baziran na usvajanju obrasca disanja koji nam pomaže u pravilnom funkcioniranju mišića trupa kako bismo stvorili preduvjete za bolju pokretljivost ostalih dijelova tijela što smanjuje mogućnost ozljeđivanja i podiže kvalitete tjelesnih sposobnosti.

KAKVE SU TO DNS VJEŽBE?

Vježbe se temelje na položajima i obrascima koje beba usvaja bez da joj netko kaže kako, od 0 do 13 mjeseca života. Također beba prirodno diše dijafragmalno, a mi smo nekako kroz vrijeme zbog stresa i načina života zaboravili pa se moramo prisjetiti. DNS vježbe se na prvu čine jako jednostavnim (sve dok ih ne probate 😀 ) -od samostalnog držanja glave, okretanja, posjedanja preko puzanja i ustajanja. Kada jednom usvojimo pravilni obrazac disanja na koji nadograđujemo osnovne obrasce pokreta vrlo je jednostavno proširiti kvalitetan temelj kompleksnijim pokretima i dodavati razne rekvizite kako bi nam bilo zabavnije i izazovnije. Ovaj tip vježbi je odličan za sve one osobe koje imaju bilo kakve bolove u leđima, kukovima, nepravilnim držanjem jer svladavanjem disanja stvaramo preduvjet za bilo kakvu nadogradnju vježbi koje će dovesti do odsustva boli.

U čemu je meni pomogao DNS pristup pročitajte https://www.instagram.com/p/CcSO8GSML0U/?utm_source=ig_web_copy_link

ZAŠTO DNS TEHNIKA DAJE BRZE I EFIKASNE REZULTATE?

U svim vježbama, osim što je naglasak na disanju koje je konstantno i mora se događati ispod kontrakcije, centriramo zglobove u neutralne pozicije kako bi naš mišićno koštani sustav mogao optimalnije funkcionirati. Uz pomoć detaljnog usmenog objašnjena svakog pokreta, vježbe se izvode:

  • u prisutnosti daha
  • kontrolirano
  • polagano

Zato što ovim načinom vježbanja izravno utječemo na naš CNS (centralni živčani sustav). Uzroci problematičnih i neadekvatnih obrasca leže u osnovnim postavkama našeg tijela zato se u osnovi svakog pokreta nalazi dah. Temeljni princip DNS-a je aktivacija mišića dijafragme koja radi u tandemu sa mišićima zdjeličnog dna i mišića dubokih stabilizatora trupa, a zatim prenosi obrazac na ekstremitete.

Klijentice su svjedočile svojim komentarima kako im je ovaj način vježbanja super jer napokon moraju razmišljati o sebi te kako im baš dobro dođe kao odmor za odmak od svakodnevnice jer svakom vježbom uranjaju u sebe. Radimo polagano i kontrolirano do trenutka kada nam tijelo počne ulaziti u kompenzaciju, tada prestajemo i time dajemo tijelu do znanja da ga slušamo i poštujemo. Naše tijelo zauzvrat šalje informaciju živčanom sustavu da je ovaj ponovljeni obrazac poželjan kako bi tijelo adekvatnije funkcioniralo i pokret postao automatiziran i upotrebljiv u svakodnevnici.

PREDNOSTI DNS TEHNIKE?

DNS pomaže u ponovnoj uspostavi veza između mozga i mišića te pomaže u liječenju problematika poput: hernije diska, slabost/disfunkcija stabilizatora lopatice i/ili kuka, bolovima u vratu, slabošću mišića zdjeličnog dna kao i mnogim drugim stanjima.

ŽELITE PROBATI? Javite se putem maila info@tao-vita.com i u opis stavite “probni sat” i čim se skupi nekoliko prijava organizirat ću besplatni sat DNS-a o kojem ćete biti obavješteni putem maila s kojeg ste se javili. Veselim se i vidimo se 😀